DE GROTE OORLOG

De Eerste Wereldoorlog. De Grote Oorlog, zoals hij in veel landen genoemd wordt. Op 11 november 2018 is het precies honderd jaar geleden dat er een wapenstilstand gesloten werd. Het was de eerste oorlog waarbij op grootschalige wijze nieuwe of verbeterde wapens werden ingezet zoals machinegeweren, (mosterd)gas, tanks en vliegtuigen. Wapens die miljoenen slachtoffers eisten.

Want hoewel de wapens modern, twintigste-eeuws waren, hadden de soldaten een achterstand; hun kleding en training waren negentiende-eeuws, ze hadden geen helm en geen gasmasker. Daarnaast hield de oorlogstactiek onvoldoende rekening met de vernietigende werking die de wapens op soldaten hadden.

Over dit alles schreven Echte Mensen een poëtisch muzikale voorstelling De Grote Oorlog. Deze voorstelling voeren ze live uit in de periode oktober 2018 tot 28 juni 2019, wanneer het precies honderd jaar geleden is dat de Vrede van Versailles gesloten werd.


Daarnaast hebben Echte Mensen samen met Fort Producties een productie ontwikkeld die geschikt is voor diverse locaties. Het gaat om een wandeling waarbij op diverse plekken op de locatie projecties en installaties te zien zijn die het contrast laten voelen tussen het neutrale Nederland en 'het front'. Onderweg worden de bezoekers verrast door verschillende poëtische muzikale performances. Zo ontspint zich het verhaal van De Grote Oorlog.